Bericht van de projectleiding
Adapt at work is in het najaar van 2020 gestart. Er is veel werk gezet en het onderzoek is in volle gang! De metareview naar de ontwikkeling van adaptieve expertise en de realist review naar onderwijskundige interventies (werkpakket 1 en 2) zijn uitgevoerd. Op basis van deze reviewstudies en praktijk inzichten hebben we de Initiële Programma Theorie opgesteld, die als startpunt heeft gediend voor de casestudies die recent zijn begonnen.
Focus van Adapt at Work
Voor iedereen nog even kort waar wij ons met het onderzoek op richten. De uitdaging van flexibel hoger onderwijs hebben wij vertaald naar een expertisevraagstuk: hoe kunnen we onze studenten en professionals zodanig opleiden, dat zij de ongewisse toekomst van onze professies adaptief en innovatief tegemoet kunnen treden. Leren op de werkplek, aan complexe, authentieke opdrachten met een open einde, is volgens ons de meest geëigende route om die adaptieve expertise te ontwikkelen. In Adapt at Work willen we die veronderstelling toetsen via praktijkgericht onderzoek, gebaseerd op een ‘realist approach’. Zie ook https://www.adaptatwork.nl
De cases zijn gestart
Hoe kan de ontwikkeling van adaptieve expertise gestimuleerd worden tijdens het werken in de praktijk of aan praktijkopdrachten? Dit onderzoeken we in diverse cases bij de consortiumpartners, in onderwijsinnovaties waarin we de ontwikkeling van adaptieve expertise verwachten. De afgelopen maanden is het plan van aanpak voor de casestudies gemaakt door de collega’s van werkpakket 3. De bevindingen van de metareview naar de ontwikkeling van adaptieve expertise en de realist review naar onderwijskundige interventies (werkpakket 1 en 2) dienden als startpunt. Inmiddels zijn de casus-eigenaren met de instrumenten en bijbehorende handleidingen voor de dataverzameling aan de slag. Om hen te ondersteunen heeft de projectleiding samen met de leiding van werkpakket 4 (uitvoering case studies) gesprekken gevoerd met alle case eigenaren om te zorgen dat iedereen goed is aangehaakt. Handleidingen nemen de onderzoekers stap voor stap mee in het onderzoek.
Werkpakket 1 en 2 richten zich nu op het schrijven van publicaties
Toestemming ethische commissie
Het onderzoeksprotocol met plan van aanpak, datamanagement plan en de bijbehorende ‘letters of consent’ voor de deelnemers aan het onderzoek, zijn in december voorgelegd aan de ethische commissie van de HAN. Na een paar aanpassingen hebben we goedkeuring gekregen.
Uitbreiding consortium
De afgelopen periode is ons consortium uitgebreid met een aantal nieuwe gezichten.
Jannet Doppenburg en Mechteld van Kuijk van de Hanzehogeschool Groningen nemen het stokje over van Jan Kamphorst, die inmiddels geniet van zijn pensioen. Dank voor je werk en betrokkenheid Jan! Jannet Doppenberg, lector leren in de leergemeenschap, neemt zitting in het projectberaad. Mechteld is als case-eigenaar verbonden.
Martine van Rijswijk is als case-eigenaar verbonden aan de Universiteit Utrecht. Ze is werkzaam als lerarenopleider en coördinator aan de Graduate School of Teaching en als onderzoeker verbonden aan de afdeling Educatie van de faculteit sociale wetenschappen. Kazimier Helfenrath, onderzoeker in het lectoraat professionele werkplaatsen van Fontys hogescholen, is betrokken als onderzoeker in werkpakket 4. Hij zal een duo vormen met Petra Swennenhuis (tevens werkpakketleider).
Nienke Boere, onderzoeker in het kenniscentrum leren en innoveren van de Hogeschool Utrecht, is als onderzoeker verbonden aan WP4. Zij vormt een duo met Anne Khaled.
Welkom allemaal en op naar een fijne samenwerking!
Aanpassing planning door COVID
We hebben al eerder moeten vaststellen dat ook ons project last heeft (gehad) van de COVID-19 crisis. Hoewel de eerste werkpakketten vooral uit literatuurstudie en verkenning bestonden, heeft de voortgang van het project wel van corona te lijden gehad. Geen ernstig zieken gelukkig in het consortium, maar toch hebben veel collega’s hinder ondervonden van de lock-down. Ook de start van de case studies kan niet altijd volgens de planning plaatsvinden. We hebben daarom onze planning aangepast waarbij we de data verzameling voor de casestudies ook na de zomer voortzetten. We zijn in overleg of verlenging van het onderzoeksproject tot na december 2023 nodig is.
Governance
Tot slot nog iets over de governance van het project: met 11 partners is de projectorganisatie zelf ook complex. Niet iedereen kan bij alle activiteiten betrokken zijn, terwijl we toch een research community willen vormen. Vanuit de projectleiding besteden we dan ook expliciet aandacht aan gezamenlijke discussies over onderlinge verbondenheid en betrokkenheid.
Bij de laatste werkconferentie in december jl. waarbij alle consortiumpartners waren uitgenodigd, hebben we een vragenlijst voorgelegd aan alle leden. Hierop hebben we 22 reacties ontvangen. We lezen veel positieve geluiden over de manier waarop dit project is georganiseerd, we mensen blijven betrekken, de sfeer binnen de werkpakket teams en de open communicatie. Tegelijkertijd zijn er ook zeker punten die we kunnen verbeteren. Sommigen zijn laat aangehaakt, waardoor ze informatie missen, de communicatie loopt niet altijd precies volgens de planning, de taken en rollen kunnen beter benoemd worden. Dit blijven we aandacht geven en zal ook terugkomen op de volgende consortiumbijeenkomst op 8 juni 2022. |