Algemeen

Adapt at Work is een praktijkgericht onderzoeksproject in het hoger onderwijs. Een consortium van hogescholen en universiteiten doet (ontwerp-) onderzoek naar leerwerkomgevingen in bachelor- en masteropleidingen, gericht op de ontwikkeling van adaptieve expertise (AE) van (aankomend) professionals.

Werkpakket 1: Review van reviews  naar de ontwikkeling van adaptieve expertise

De review van reviews is een systematische literatuurstudie naar het concept adaptieve expertise in de wetenschappelijke literatuur.

Werkpakket 2: Realist review naar onderwijskundige interventies

Deze literatuurstudie beoogt antwoord te geven op de vraag hoe werkplekleren bijdraagt aan de ontwikkeling van adaptieve expertise in een hoger onderwijscontext, onder welke omstandigheden, hoe en waarom.

Werkpakket 3: Ontwikkeling van methodologie voor de case studies

Gebaseerd op een realist approach (Pawson & Tilley, 1997), levert dit werkpakket een onderzoekontwerp voor vergelijkende casestudies (werkpakket 4) en cross-case analyses (werkpakket 6), o.a. gebaseerd op de uitkomsten van WP1 en WP2.

Werkpakket 4: Uitvoering individuele casestudies

Het derde onderzoekjaar zal grotendeels worden besteed aan het beschrijven en vergelijken van de ingebrachte onderwijsinnovaties, op basis van de uitkomsten van werkpakket 1-3. Per case wordt een lokale programmatheorie opgesteld voor de ontwikkeling van adaptieve expertise.

Werkpakket 5: Verdiepend onderzoek naar relevante thema’s i.r.t. AE ontwikkeling

In het laatste jaar van het project worden drie verdiepende studies uitgevoerd rondom thema’s die zich aandienen uit de voorgaande werkpakketten: taakcomplexiteit, rol van de opleider en samenwerking.

Werkpakket 6: Cross-case-analyse en aanscherping van de initiële programmatheorie

Aan het einde van het onderzoeks­programma is een werkpakket voorzien, gericht op een cross-case analyse waarmee de initiële programmatheorie zoals opgesteld in de eerste helft van dit project wordt aangescherpt. Ook de eindrapportage wordt opgeleverd. Voorlopig neemt de projectcoördinatie dit werkpakket onder haar hoede.

Werkpakket 7: Valorisatie

Met werkpakket 7 willen we permanente aandacht organiseren voor valorisatie buiten het consortium (collega instellingen voor HO; professionele groepen; studenten- en alumni-organisaties) en voor toepasbaarheid van de resultaten voor verbetering van het hoger onderwijs.